Отварање изложбе „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада“

У уторак, 4. априла 2023. године, у 18 часова, Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада".

На изложби ће бити представљени најзначајнији резултати рада нашег чувеног сценографа и костимографа, универзитетског професора и дописног члана САНУ Миодрага Табачког. Овај изузетан уметник, аутор је више од 300 сценографија и 100 костима за драмске, балетске, оперске и луткарске представе, у Србији и бившој Југославији, и иностранству. Добитник је бројних награда и једини је српски уметник представљен у „Светској енциклопедији уметности спектакла друге половине 20. века".

 На педесет паноа, за сваку годину стваралачког опуса Миодрага Табачког, биће приказане фотографије процеса рада, реализација сценографије и костима, као и документи о  педагошким активностима, излагачкој делатности, наградама и признањима. Биће изложени и уметнички радови - цртежи и слике, а као пратећи сегмент изложбе, посетиоци ће имати прилику да виде и снимке изведених представа у видео форми. 

У току трајања изложбе, у среду 12. априла у Свечаној сали САНУ, биће организовано и предавање из циклуса СУСРЕТИ СА СТВАРАОЦИМА – МАСТЕРКЛАС на коме ће се представити дописни члан САНУ Миодраг Табачки, а у среду 19. априла у Свечаној сали САНУ биће приређен и научни скуп под називом „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад".

 Публика ће моћи да погледа изложбу у Галерији науке и технике САНУ до 13. маја.

 

 

Из каталога изложбе

„У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада":

Уметничка истраживања Миодрага Табачког

Милена Драгићевић Шешић

 

„Сценографије Миодрага Табачког сагледавамо и вреднујемо тек кад су изведене, на сцени, у току, па и након представе, јер су обично пре почетка скривене од погледа гледалаца завесом која ће се дићи тек онда када на сцену ступе и глумци. Стога ће њихова вредност, тј. њихово читање, зависити не само од његове, већ пре свега од редитељске, глумачке и костимографске имагинације, али и од спремности позоришта као продуцента да у сценографију инвестира и уложи не само новац, већ и време и труд својих бројних прегалаца, мајстора у радионицама, али и оних који ће бити специјално позвани са стране за необичне и тешке стручне задатке.

***

Педесет година уметничког рада Миодрага Табачког карактерише велики истраживачки и аналитички рад и још већа имагинација којом по први пут у српски и југословенски позоришни живот уводи драматургију сценографијом као и "режирање сценографијом" (Васић, 2004) .... Тешко је сумирати и направити периодизацију кључних остварења Миодрага Табачког која су несумњиво утицала како на театарске праксе, на пораст значаја визуелног позоришног израза у једној дубоко вербалној култури, тако и на позоришну мисао и критику. Од године када је Миодраг Табачки био "у главној улози" позоришне сезоне Југославије (Мишић 1977) са дванаест представа које су уписане у историју позоришта у региону, преко две најпродуктивније деценије осамдесетих и деведесетих година, рату и тешким временима упркос, па све до жанровски разноврсних деценија у 21. веку, реч је о опусу који својом снагом, уметничким квалитетима и достигнућима остаје трајни чинилац српске уметности и културе."

Слике

  • /uploads/attachment/vest/856/image004.jpg