Otvaranje izložbe „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada“

U utorak, 4. aprila 2023. godine, u 18 časova, Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada".

Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji rezultati rada našeg čuvenog scenografa i kostimografa, univerzitetskog profesora i dopisnog člana SANU Miodraga Tabačkog. Ovaj izuzetan umetnik, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave, u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i jedini je srpski umetnik predstavljen u „Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka".

 Na pedeset panoa, za svaku godinu stvaralačkog opusa Miodraga Tabačkog, biće prikazane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o  pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima. Biće izloženi i umetnički radovi - crteži i slike, a kao prateći segment izložbe, posetioci će imati priliku da vide i snimke izvedenih predstava u video formi. 

U toku trajanja izložbe, u sredu 12. aprila u Svečanoj sali SANU, biće organizovano i predavanje iz ciklusa SUSRETI SA STVARAOCIMA – MASTERKLAS na kome će se predstaviti dopisni član SANU Miodrag Tabački, a u sredu 19. aprila u Svečanoj sali SANU biće priređen i naučni skup pod nazivom „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad".

 Publika će moći da pogleda izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU do 13. maja.

 

 

Iz kataloga izložbe

„U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada":

Umetnička istraživanja Miodraga Tabačkog

Milena Dragićević Šešić

 

„Scenografije Miodraga Tabačkog sagledavamo i vrednujemo tek kad su izvedene, na sceni, u toku, pa i nakon predstave, jer su obično pre početka skrivene od pogleda gledalaca zavesom koja će se dići tek onda kada na scenu stupe i glumci. Stoga će njihova vrednost, tj. njihovo čitanje, zavisiti ne samo od njegove, već pre svega od rediteljske, glumačke i kostimografske imaginacije, ali i od spremnosti pozorišta kao producenta da u scenografiju investira i uloži ne samo novac, već i vreme i trud svojih brojnih pregalaca, majstora u radionicama, ali i onih koji će biti specijalno pozvani sa strane za neobične i teške stručne zadatke.

***

Pedeset godina umetničkog rada Miodraga Tabačkog karakteriše veliki istraživački i analitički rad i još veća imaginacija kojom po prvi put u srpski i jugoslovenski pozorišni život uvodi dramaturgiju scenografijom kao i "režiranje scenografijom" (Vasić, 2004) .... Teško je sumirati i napraviti periodizaciju ključnih ostvarenja Miodraga Tabačkog koja su nesumnjivo uticala kako na teatarske prakse, na porast značaja vizuelnog pozorišnog izraza u jednoj duboko verbalnoj kulturi, tako i na pozorišnu misao i kritiku. Od godine kada je Miodrag Tabački bio "u glavnoj ulozi" pozorišne sezone Jugoslavije (Mišić 1977) sa dvanaest predstava koje su upisane u istoriju pozorišta u regionu, preko dve najproduktivnije decenije osamdesetih i devedesetih godina, ratu i teškim vremenima uprkos, pa sve do žanrovski raznovrsnih decenija u 21. veku, reč je o opusu koji svojom snagom, umetničkim kvalitetima i dostignućima ostaje trajni činilac srpske umetnosti i kulture."

Slike

  • /uploads/attachment/vest/856/image004.jpg