У БИТЕФ ТЕАТАРУ ЗВАНИЧНО ЗАТВОРЕНО 18. ИЗДАЊЕ ФИСТ ФЕСТИВАЛА

Током 6 фестивалских дана пубика је имала прилику да погледа 7 позоришних остварења студената акдемија драмских уметности региона и Европе на чак 8 локација престоничких позоришних сцена и култуних центара.

Представом ЗЕКЕ ИЛИ О СКАКАЧИМА у режији Таре Митровић, а по тексту Софије Димитријевић  у студију БИТЕФ театра, представили смо колаборативни пројекат ФИСТ фестивала и портала Хоћу у позориште, која је чинила ревијални део програма церемоније затварања. Том приликом, овогодишњи жири доделио је награде у чак 5 категорија: GRAND PRIX FIST-а 18 освојила је представа ЛОЛА МОНТЕЗ у режији Ђорђа Нешовића, награда за најбољу режију додељена је пољској редитељки Еви Галици за представу MINUTE IN THE DARK, 2 награде за најбоље глумице добиле су Невена Кочовић за улогу ЛОЛА МОНТЕЗ и Лаура Колесарић за представу 12 МИЛИСЕКУНДИ, награда додељена од стране жирија портала Хоћу у позориште, као и награда за најбољу представу по мишљењу публике однела је представа 12 МИЛИСЕКУНДИ у режији хрватске редитељке Иване Вукићевић.

Поред главног програма, тим овогодишњег ФИСТ фестивала је припремио и изузетно занимљив пратеćи програм, дегустацију националних јела земаља уčесница у оквиру FIST KITCEH Деликатесног понедељка у КЦ Граду. Уз то, покушај да разумемо и дефинишемо себе препонзали смо као и својеврсни покретаč за нове идеје, поготово у контексту уметсноти, те су се у склопу мултимедијалне изложбе “Неко кога (не) знам” студенати уметниčких академија представили нашој публици и кроз своје радове одговорили на питање - Како уметност види појам идентитета, и кроз које је све форме могуćе његово представљање.

У оквиру овогодишњег издања фестивала по први пут је био реализован и FIST INDUSTRY програм који су чилине тродневне панел дискусије са истакнутим и релевантним саговорницима у областима продукције мјузикла, опере и балета, бурноут синдорму, као и будућности позоришта и коришћењу вештачке интелигенције у уметничкој продукцији.

Фестивал је реализован уз подршку Министарства културе РС, Секретаријата за културу града Београда, Амбасаде Пољске у Београду, Италијанског института у Београду, Туристичкх организација Београда и Србије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__11_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__16_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__14_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__17_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/_DSC0549.jpg
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__18_.JPG