U BITEF TEATARU ZVANIČNO ZATVORENO 18. IZDANJE FIST FESTIVALA

Tokom 6 festivalskih dana pubika je imala priliku da pogleda 7 pozorišnih ostvarenja studenata akdemija dramskih umetnosti regiona i Evrope na čak 8 lokacija prestoničkih pozorišnih scena i kultunih centara.

Predstavom ZEKE ILI O SKAKAČIMA u režiji Tare Mitrović, a po tekstu Sofije Dimitrijević  u studiju BITEF teatra, predstavili smo kolaborativni projekat FIST festivala i portala Hoću u pozorište, koja je činila revijalni deo programa ceremonije zatvaranja. Tom prilikom, ovogodišnji žiri dodelio je nagrade u čak 5 kategorija: GRAND PRIX FIST-a 18 osvojila je predstava LOLA MONTEZ u režiji Đorđa Nešovića, nagrada za najbolju režiju dodeljena je poljskoj rediteljki Evi Galici za predstavu MINUTE IN THE DARK, 2 nagrade za najbolje glumice dobile su Nevena Kočović za ulogu LOLA MONTEZ i Laura Kolesarić za predstavu 12 MILISEKUNDI, nagrada dodeljena od strane žirija portala Hoću u pozorište, kao i nagrada za najbolju predstavu po mišljenju publike odnela je predstava 12 MILISEKUNDI u režiji hrvatske rediteljke Ivane Vukićević.

Pored glavnog programa, tim ovogodišnjeg FIST festivala je pripremio i izuzetno zanimljiv prateći program, degustaciju nacionalnih jela zemalja učesnica u okviru FIST KITCEH Delikatesnog ponedeljka u KC Gradu. Uz to, pokušaj da razumemo i definišemo sebe preponzali smo kao i svojevrsni pokretač za nove ideje, pogotovo u kontekstu umetsnoti, te su se u sklopu multimedijalne izložbe “Neko koga (ne) znam” studenati umetničkih akademija predstavili našoj publici i kroz svoje radove odgovorili na pitanje - Kako umetnost vidi pojam identiteta, i kroz koje je sve forme moguće njegovo predstavljanje.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala po prvi put je bio realizovan i FIST INDUSTRY program koji su čiline trodnevne panel diskusije sa istaknutim i relevantnim sagovornicima u oblastima produkcije mjuzikla, opere i baleta, burnout sindormu, kao i budućnosti pozorišta i korišćenju veštačke inteligencije u umetničkoj produkciji.

Festival je realizovan uz podršku Ministarstva kulture RS, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ambasade Poljske u Beogradu, Italijanskog instituta u Beogradu, Turističkh organizacija Beograda i Srbije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__11_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__16_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__14_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__17_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/896/_DSC0549.jpg
  • /uploads/attachment/vest/896/22.5.2023__FIST___HUP__itakobejahtu_Nikola_Maric__18_.JPG