CLIMATE ART HUB: РАЗНОВРСАН ДВОДНЕВНИ ПРОГРАМ НА ФДУ, ГЛАВНА ТЕМА ЗЕЛЕНА АГЕНДА У КУЛТУРИ

Климатске промене, као дугорочни и један од највећих изазова савременог друштва, намећу питање његове свеобухватне трансформације у односу на нове услове, па тако и поља културе и уметности. Тема зелене транзиције у култури, све је присутнија у јавном дискурсу, а шта све подразумева прелазак на еколошки одрживе моделе уметничке продукције, имаћете прилику да сазнате на дводневном међународном догађају- Climate Art Hub, у организацији платформе Green Art Incubator, а у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду и УНДП Србија.

Догађај ће се одржати у петак и суботу, 27. и 28. октобра, на Факултету драмских уметности, а окупиће светски признате експерте и професионалце, који ће учесницима кроз низ разноврсних програма, приближити начине на који поље културе и уметности могу бити еколошки одрживији, те деловати као агент промене у овом контексту.

др Владимир Ђурђевић, редовни професор Физичког факултета у Београду и ко-оснивач Green Art Incubator-а, одржаће првог дана уводно предавање о климатској кризи, након чега ће уследити панел дискусија Циљеви одрживог развоја у сарадњи са УНДП Србија, током које ће публика бити у прилици да сазна више о Агенди 2030 и 17 циљева одрживог развоја, као и начину на који ова организација доприноси њиховој реализацији у Србији.

У фокусу првог дана догађаја, биће и тема продукције зеленог филма, а keynote предавање одржаће Louise Marie Smith, оснивачица консултантске куће Neptune Sustainability, која је глобални лидер, са десетогодишњим искуством у области декарбонизације филмске индустрије. Након предавања, публика ће имати прилику да погледа Емијем награђен документарни филм Gasland, америчког редитеља, сценаристе и активисте Josha Foxa, са којим ће после пројекције бити организован и online разговор.

Други дан догађаја биће отворен панел дискусијом Learn to Unlearn: New Eco Production Models in (Future) Theatre, која ће се фокусирати на улогу и употребу (еко) материјала у процесу креирања сценографије и костима у извођачким уметностима, а окупиће чак пет експерата који делују у овој области, широм света. Програм ће се наставити панелом Култура и климатске промене: Трансформативне политике као одговор на нове изазове, са представницима Министарства заштите животне средине, Министарства културе, УНДП-а и управе Факултета драмских уметности. Главна тема биће могућности и потенцијали међусекторске сарадње, којом би се креирале јавне политике које јасно одговарају на изазове узроковане климатском кризом.

Догађај ће затворити млади аутори у разговору о својим искуствима и сусретима са еколошки одрживим праксама у продукцији културно-уметничких пројеката.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже на догађају!

Сви програми су бесплатни, а како је број места ограничен, неопходна је пријава путем следећег линка. Додатне информације можете пронаћи на вебсајту Green Art Incubator, као и на Инстаграм страници.

Пројекат је подржало Министарство културе Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1002/Agenda.jpg

Фајлови