Међународна конференција “Нови хоризонти културе, уметности и медија у дигиталном окружењу”

Поводом 30 година од оснивања Института за позориште, филм, радио и телевизију на Факултету драмских уметности, од 11. до 14. септембра 2019. године одржава се међународна научна конференција “Нови хоризонти културе, уметности и медија у дигиталном окружењу”.

 

Главне теме конференције биће:

 

  • “Дигитално” као друштвени оквир имагинаријума данашњице
  •  Трансформације студија извођачких умености, филма и медија у дигиталном добу
  • Културно сећање, културне разлике и транскултуралност
  • Медијска продукција заснована на новим технологијама и „big data“
  • Промене културне политике и културног менаџмента за дигитално доба
  • Утицаји дигиталног окружења на маркетинг уметности
  • Наративи културног идентитета и наслеђа у дигиталном окружењу
  • Управљање подацима, мрежама и платформама у култури
  • Дигитална хуманистика, нове методологије и екологије „отвореног знања“

 

Конференција почиње уводним панелом у среду, 11. септембра од 19 часова у Коларчевој задужбини на којој ће учествовати др Мери Чајко, Rutgers University, САД, Моника Мокре са Института за студије културе и позоришну историју Аустријске академије наука и ументости, те др Адам Софронијевић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

Главни програм конференције обухвата више од 100 аутора у преко 20 паралелних сесија на српском, енглеском и француском језику. Након уводног панела у Коларчевој задужбини, програм се од четвртка 12. септембра у 9 часова до суботе 14. септембра у 14 часова одржава на Факултету драмских уметности у више паралелних простора.

На свечаном отварању у четвртак 12. септембра од 9.30 у биоскопској сали ФДУ говориће др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, др  Биљана Радовановић Бркановић, проректор Универзитета уметности и проф. Милош Павловић, декан ФДУ.

Излагачи по позиву су др Мери Чајко са Rutgers Универзитета у САД, Џоана Гарде Хансен са Warwick Универзитета из Велике Британије и Рафаела Хензе са Heilbronn универизета у Немачкој.

Програм обухвата и уметничка излагања Мрђана Бајића, Бранка Сујића, Мирка Стојковића и Мине Цветиновић Павков, те промоције књига "Медији, култура и уметност у доба популизма" и "Situating populist politics: arts and media nexus" уредница др Милене Драгићевић Шешић и др Мирјане Николић и "Друштвени медији и управљање комуникацијама" др Вука Вуковића.

Програм конференције је отворен за посетиоце, колеге, студенте, практичаре, истраживаче и све заинтересоване.

Конференцију су омогућили Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Мисија ОЕБС у Србији и Амбасада САД у Београду, а партнери су Завод за проучавање културног развитка, Коларчева задбина и Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”.

Конференција је део пројекта бр. 178012 "Идентитет и сећање: транскултурални текстови драмских уметности и медија", а радови који ће бити излагани су делимично настали кроз пројекат COST ACTION CA 16213 New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent – NEP4DISSENT, као и кроз пројекат CA 18126 Writing Urban Places. New Narratives of the European City.

Конференција се одржава уз подршку међународних мрежа ENCATC i ELIA.

 

Сајт конференције : https://newhorizonsconference.com/

 

Књигу апстраката и програм конференције можете преузети у прилогу