Međunarodna konferencija “Novi horizonti kulture, umetnosti i medija u digitalnom okruženju”

Povodom 30 godina od osnivanja Instituta za pozorište, film, radio i televiziju na Fakultetu dramskih umetnosti, od 11. do 14. septembra 2019. godine održava se međunarodna naučna konferencija “Novi horizonti kulture, umetnosti i medija u digitalnom okruženju”.

 

Glavne teme konferencije biće:

 

  • “Digitalno” kao društveni okvir imaginarijuma današnjice
  •  Transformacije studija izvođačkih umenosti, filma i medija u digitalnom dobu
  • Kulturno sećanje, kulturne razlike i transkulturalnost
  • Medijska produkcija zasnovana na novim tehnologijama i „big data“
  • Promene kulturne politike i kulturnog menadžmenta za digitalno doba
  • Uticaji digitalnog okruženja na marketing umetnosti
  • Narativi kulturnog identiteta i nasleđa u digitalnom okruženju
  • Upravljanje podacima, mrežama i platformama u kulturi
  • Digitalna humanistika, nove metodologije i ekologije „otvorenog znanja“

 

Konferencija počinje uvodnim panelom u sredu, 11. septembra od 19 časova u Kolarčevoj zadužbini na kojoj će učestvovati dr Meri Čajko, Rutgers University, SAD, Monika Mokre sa Instituta za studije kulture i pozorišnu istoriju Austrijske akademije nauka i umentosti, te dr Adam Sofronijević, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Glavni program konferencije obuhvata više od 100 autora u preko 20 paralelnih sesija na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Nakon uvodnog panela u Kolarčevoj zadužbini, program se od četvrtka 12. septembra u 9 časova do subote 14. septembra u 14 časova održava na Fakultetu dramskih umetnosti u više paralelnih prostora.

Na svečanom otvaranju u četvrtak 12. septembra od 9.30 u bioskopskoj sali FDU govoriće dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr  Biljana Radovanović Brkanović, prorektor Univerziteta umetnosti i prof. Miloš Pavlović, dekan FDU.

Izlagači po pozivu su dr Meri Čajko sa Rutgers Univerziteta u SAD, Džoana Garde Hansen sa Warwick Univerziteta iz Velike Britanije i Rafaela Henze sa Heilbronn univerizeta u Nemačkoj.

Program obuhvata i umetnička izlaganja Mrđana Bajića, Branka Sujića, Mirka Stojkovića i Mine Cvetinović Pavkov, te promocije knjiga "Mediji, kultura i umetnost u doba populizma" i "Situating populist politics: arts and media nexus" urednica dr Milene Dragićević Šešić i dr Mirjane Nikolić i "Društveni mediji i upravljanje komunikacijama" dr Vuka Vukovića.

Program konferencije je otvoren za posetioce, kolege, studente, praktičare, istraživače i sve zainteresovane.

Konferenciju su omogućili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Misija OEBS u Srbiji i Ambasada SAD u Beogradu, a partneri su Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Kolarčeva zadbina i Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”.

Konferencija je deo projekta br. 178012 "Identitet i sećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija", a radovi koji će biti izlagani su delimično nastali kroz projekat COST ACTION CA 16213 New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent – NEP4DISSENT, kao i kroz projekat CA 18126 Writing Urban Places. New Narratives of the European City.

Konferencija se održava uz podršku međunarodnih mreža ENCATC i ELIA.

 

Sajt konferencije : https://newhorizonsconference.com/

 

Knjigu apstrakata i program konferencije možete preuzeti u prilogu