Дипломски филм Душана Зорића и Матије Глушчевића на фестивалу у Венецији

Дебитантски играни филм „Да ли сте видели ову жену?“ редитељског двојца Душана Зорића и Матије Глушчевића имаће премијеру на 79. Филмском фестивалу у Венецији, који се ове године одржава од 30. августа до 10. септембра. Овај филм је уједно Душанов и Матијин дипломски филм у класи проф. Дарка Бајића и реализован је у сарадњи са Радио-телевизијом Србије и уз подршку Филмског центра Србије.

„Да ли сте видели ову жену?“ је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу филма тумачи хрватска глумица Ксенија Маринковић, а у осталим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алеx Електра и други.

Поред редитеља, који су и аутори сценарија, на филму је радило више студенткиња и студената ФДУ на кључним ауторским позицијама. Душан и Матија су сценарио писали у сарадњи са Исидором Милосављевић и Катарином Митровић, за слику су били задужени Алекса Радуновић, Марко Кажић и Милица Дринић, док монтажу потписује Олга Кошарић.

Главна продуценткиња филма је Чарна Вучинић, чији је мастер рад био један од сегмената који чине овај филм. Уз њу су у сектору продукције радиле алумне ФДУ Тијана Дракулић и Невена Петровић, док су испред ФТВ студија на пројекту радили Мирослав Ђурђевић и Тијана Медиговић.

Поред поменутих, на филму је радио велики број бивших и садашњих студенткиња и студената различитих смерова ФДУ: Урош Тодоровић, Андреј Ристевски, Антонио Андрић, Милан Богић, Милица Кузмановски, Димитрије Драгојевић, Јанко Божовић, Марко Митровић, Новица Радић, Владимир Максимовић, Марко Филиповић, Немања Обреновић, Ален Душ, Бојана Рувидић (Снимање и дизајн звука); Тамара Тодоровић, Милица Томовић, Синиша Цветић, Маша Шаровић, Видан Миљковић, Јована Аврамовић (ФТВ режија); Урош Милутиновић, Павле Павловић, Јана Анђић, Ирена Цанић, Игор Лазић, Младен Теофиловић, Филип Тасић, Милан Петковић (Камера); Ана Ристовић (Монтажа); Бојан Пиваш, Савина Смедеревац (ФТВ продукција); Александра Бабић (Менаџмент) и др.

Филм ће у Венецији бити приказан у оквиру такмичарског програма Недеље критике, који окупља 7 дебитантских остварења из целог света. Последњи пут када је српски филм учествовао у овом програму било је 2014. године, када је тамо приказано „Ничије дете“ Вука Ршумовића.

Венецијанска „Мостра“ је најстарији филмски фестивал на свету и заједно са Каном и Берлином један је од три најугледнија фестивала на свету.