Diplomski film Dušana Zorića i Matije Gluščevića na festivalu u Veneciji

Debitantski igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“ rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića imaće premijeru na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, koji se ove godine održava od 30. avgusta do 10. septembra. Ovaj film je ujedno Dušanov i Matijin diplomski film u klasi prof. Darka Bajića i realizovan je u saradnji sa Radio-televizijom Srbije i uz podršku Filmskog centra Srbije.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu filma tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković, a u ostalim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Pored reditelja, koji su i autori scenarija, na filmu je radilo više studentkinja i studenata FDU na ključnim autorskim pozicijama. Dušan i Matija su scenario pisali u saradnji sa Isidorom Milosavljević i Katarinom Mitrović, za sliku su bili zaduženi Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić, dok montažu potpisuje Olga Košarić.

Glavna producentkinja filma je Čarna Vučinić, čiji je master rad bio jedan od segmenata koji čine ovaj film. Uz nju su u sektoru produkcije radile alumne FDU Tijana Drakulić i Nevena Petrović, dok su ispred FTV studija na projektu radili Miroslav Đurđević i Tijana Medigović.

Pored pomenutih, na filmu je radio veliki broj bivših i sadašnjih studentkinja i studenata različitih smerova FDU: Uroš Todorović, Andrej Ristevski, Antonio Andrić, Milan Bogić, Milica Kuzmanovski, Dimitrije Dragojević, Janko Božović, Marko Mitrović, Novica Radić, Vladimir Maksimović, Marko Filipović, Nemanja Obrenović, Alen Duš, Bojana Ruvidić (Snimanje i dizajn zvuka); Tamara Todorović, Milica Tomović, Siniša Cvetić, Maša Šarović, Vidan Miljković, Jovana Avramović (FTV režija); Uroš Milutinović, Pavle Pavlović, Jana Anđić, Irena Canić, Igor Lazić, Mladen Teofilović, Filip Tasić, Milan Petković (Kamera); Ana Ristović (Montaža); Bojan Pivaš, Savina Smederevac (FTV produkcija); Aleksandra Babić (Menadžment) i dr.

Film će u Veneciji biti prikazan u okviru takmičarskog programa Nedelje kritike, koji okuplja 7 debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Poslednji put kada je srpski film učestvovao u ovom programu bilo je 2014. godine, kada je tamo prikazano „Ničije dete“ Vuka Ršumovića.

Venecijanska „Mostra“ je najstariji filmski festival na svetu i zajedno sa Kanom i Berlinom jedan je od tri najuglednija festivala na svetu.