УНАПРЕЂЕЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ У ПОЉУ МУЗИКЕ И КУЛТУРЕ

Предлог практичне политике

 

У оквиру научног пројекта „Женско лидертво у музици“ који је Факултет драмских уметности имао прилику да спроводи захваљујући позиву Факултета музичке уметности Универзитета умености у Београду, а уз подршку Фонда за науку Републике Србије, донет је предлог практичне политике за унапређење родне равноправности у музици и култури на националном и локалном нивоу.

Овај документ усвојило је Научно веће Факултета драмских уметности у мају 2023. године, а потом и Наставно научно веће ФДУ. Ауторски тим овог документа чине професорка емерита УУ др Милена Драгићевић Шешић, истраживачица сарадница Института за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ и докторанткиња Менаџмента у култури и медијима Татјана Николић, и доценткиња др Ива Ненић са Катедре за етномузикологију Факултета музичке уметности, која је и иницијаторка и руководитељка пројекта „Женско лидерство у музици“.

Овај предлог практичне политике намењен је доносиоцима одлука у домену културне политике од националног до локалног нивоа у Републици Србији, са намером да помогне у формулисању, а потом и спровођењу корака ка унапређењу родне равноправности у домну музике и културе. У складу са стандардима и праксама писања предлога практичне политике, овај документ тежи конкретности, јасноћи, транспарентности и концизности.

Предлог се заснива на вредностима родне равноправности, смањења дискриминације, партиципације у културном животу, те заштите и унапређења разноликости културних израза, и културних права. Ове вредности интегрални су део Устава, законодавства, као и стратешког оквира културног живота и развоја у Републици Србији, те и овај предлог практичне политике одговара и усклађен је са вредносним и нормативним оквиром како друштвеног живота у Републици Србији у ширем смислу, тако и специфично културне политике.

У Акционом плану за 2022. и 2023. годину за спровођење Стратегије за родну равноправност за период од 2021. до 2030. предвиђене су између осталог и мере и активности релевантне за ресор културе на које се овај Предлог практичне политике позива:

Мера 4.4: Унапређени капацитети за креирање родно одговорних ресорних јавних политика, анализу и праћење ефеката јавних политика на остваривању родне равноправности.

Конкретно за други квартал 2023. године у оквиру Мере 4.4. наводи се следећа активност:

4.4.8. Планирање израде родно одговорних докумената јавних политика у свим ресорним политикама, а нарочито онима које нису обухваћене Стратегијом за родну равноправност или по стоји потреба за посебном јавном политиком као што су нпр. следеће области: спорт, култура и информисање, младе жене и мушкарци (стр. 143.)

Као предуслове за унапређење стања у датој области, овај предлог практичне политике препознаје

  • Одговорност институција и интерресорну сарадњу
  • Експертизу и континуитет – сарадњу са цивилним сектором, универзитетима и научним институтима
  • Уважавање специфичности поља музике, уметности и креативних индустрија

 

Активности које се предлажу за решавање идентификованог проблема обухватају економске, организационе и друге инструменте културне политике – унапређење финансијског оквира, јачање улоге и подизање свести образовних институција у пољу уметности у том домену, деловање медија у смеру еманципације и подршке родној равноправности, као и кадровске мере и програме стручног усавршавања.

Документ је могуће преузети у електронском формату, а штампани примерци заинтересованим колегама и колегиницама ускоро ће бити доступни у Библиотеци Факултета драмских уметности, Булевар уметности 20, Нови Београд.

---

Пројекат је финансирао Фонд за науку кроз програм подршке изврсним пројектима младих истраживача ПРОМИС р. бр. 6066876 од 2020. до 2023. године.

Истраживање је обухватило индивидуалне и групне интервјуе са више од 80 музичарки и припадница/ка других професија у сектору музике, етнографско праћење њихових разноликих активности у вези са музиком и другим облицима јавног деловања, анализу законодавног и стратешког оквира и финансијских инструмената у домену музике, истраживање примера добрих пракси у другим земљама региона и Европе, као и методолошки специфично конципиране екс перименте и акциона истраживања у контексту примењене науке. Резултати истраживања већ су представљени на више националних и међународних научних конференција, те објављени у неколико радова у међународним часописима и зборницима.