UNAPREĐENJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI U POLJU MUZIKE I KULTURE

Predlog praktične politike

 

U okviru naučnog projekta „Žensko lidertvo u muzici“ koji je Fakultet dramskih umetnosti imao priliku da sprovodi zahvaljujući pozivu Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umenosti u Beogradu, a uz podršku Fonda za nauku Republike Srbije, donet je predlog praktične politike za unapređenje rodne ravnopravnosti u muzici i kulturi na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ovaj dokument usvojilo je Naučno veće Fakulteta dramskih umetnosti u maju 2023. godine, a potom i Nastavno naučno veće FDU. Autorski tim ovog dokumenta čine profesorka emerita UU dr Milena Dragićević Šešić, istraživačica saradnica Instituta za pozorište, film, radio i televiziju FDU i doktorantkinja Menadžmenta u kulturi i medijima Tatjana Nikolić, i docentkinja dr Iva Nenić sa Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, koja je i inicijatorka i rukovoditeljka projekta „Žensko liderstvo u muzici“.

Ovaj predlog praktične politike namenjen je donosiocima odluka u domenu kulturne politike od nacionalnog do lokalnog nivoa u Republici Srbiji, sa namerom da pomogne u formulisanju, a potom i sprovođenju koraka ka unapređenju rodne ravnopravnosti u domnu muzike i kulture. U skladu sa standardima i praksama pisanja predloga praktične politike, ovaj dokument teži konkretnosti, jasnoći, transparentnosti i konciznosti.

Predlog se zasniva na vrednostima rodne ravnopravnosti, smanjenja diskriminacije, participacije u kulturnom životu, te zaštite i unapređenja raznolikosti kulturnih izraza, i kulturnih prava. Ove vrednosti integralni su deo Ustava, zakonodavstva, kao i strateškog okvira kulturnog života i razvoja u Republici Srbiji, te i ovaj predlog praktične politike odgovara i usklađen je sa vrednosnim i normativnim okvirom kako društvenog života u Republici Srbiji u širem smislu, tako i specifično kulturne politike.

U Akcionom planu za 2022. i 2023. godinu za sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. predviđene su između ostalog i mere i aktivnosti relevantne za resor kulture na koje se ovaj Predlog praktične politike poziva:

Mera 4.4: Unapređeni kapaciteti za kreiranje rodno odgovornih resornih javnih politika, analizu i praćenje efekata javnih politika na ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

Konkretno za drugi kvartal 2023. godine u okviru Mere 4.4. navodi se sledeća aktivnost:

4.4.8. Planiranje izrade rodno odgovornih dokumenata javnih politika u svim resornim politikama, a naročito onima koje nisu obuhvaćene Strategijom za rodnu ravnopravnost ili po stoji potreba za posebnom javnom politikom kao što su npr. sledeće oblasti: sport, kultura i informisanje, mlade žene i muškarci (str. 143.)

Kao preduslove za unapređenje stanja u datoj oblasti, ovaj predlog praktične politike prepoznaje

  • Odgovornost institucija i interresornu saradnju
  • Ekspertizu i kontinuitet – saradnju sa civilnim sektorom, univerzitetima i naučnim institutima
  • Uvažavanje specifičnosti polja muzike, umetnosti i kreativnih industrija

 

Aktivnosti koje se predlažu za rešavanje identifikovanog problema obuhvataju ekonomske, organizacione i druge instrumente kulturne politike – unapređenje finansijskog okvira, jačanje uloge i podizanje svesti obrazovnih institucija u polju umetnosti u tom domenu, delovanje medija u smeru emancipacije i podrške rodnoj ravnopravnosti, kao i kadrovske mere i programe stručnog usavršavanja.

Dokument je moguće preuzeti u elektronskom formatu, a štampani primerci zainteresovanim kolegama i koleginicama uskoro će biti dostupni u Biblioteci Fakulteta dramskih umetnosti, Bulevar umetnosti 20, Novi Beograd.

---

Projekat je finansirao Fond za nauku kroz program podrške izvrsnim projektima mladih istraživača PROMIS r. br. 6066876 od 2020. do 2023. godine.

Istraživanje je obuhvatilo individualne i grupne intervjue sa više od 80 muzičarki i pripadnica/ka drugih profesija u sektoru muzike, etnografsko praćenje njihovih raznolikih aktivnosti u vezi sa muzikom i drugim oblicima javnog delovanja, analizu zakonodavnog i strateškog okvira i finansijskih instrumenata u domenu muzike, istraživanje primera dobrih praksi u drugim zemljama regiona i Evrope, kao i metodološki specifično koncipirane eks perimente i akciona istraživanja u kontekstu primenjene nauke. Rezultati istraživanja već su predstavljeni na više nacionalnih i međunarodnih naučnih konferencija, te objavljeni u nekoliko radova u međunarodnim časopisima i zbornicima.