МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРАВО ДЕЦЕ И МЛАДИХ НА КУЛТУРУ – 10 ГОДИНА ПОСЛЕ“ НА ФАКУЛТЕТУ ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ 20. НОВЕМБРА

Србија ће први пут бити домаћин Светске конференције извођачких уметности за децу и младе, централног годишњег скупа Светске асоцијације позоришта за децу и младе ASSITEJ International. Скуп ће се под називом “ПРЕКРЕТНИЦА” одржати од 20. до 24. новембра на више од 10 локација у Београду и Новом Саду и обухватити 20 позоришних представа за децу и младе, међународну конференцију о правима деце и младих на културу, серију предавања и радионица на тему сценског дизајна и нових технологија у позоришту за младу публику, као и низ разговора, семинара, изложби и инсталација о најразличитијим изазовима и актуелним питањима извођачких уметности за децу и младе, намењених како домаћој публици, тако и стотинама колега из иностранства.

“Прекретница” ће бити свечано отворена на Светски дан детета 20. новембра, дан када је донета Конвенција о правима детета 1989. године, целодневном међународном стручном и научном конференцијом „Право деце и младих на културу – 10 година после“. Конференција  ће се одржати на сцени “Мата Милошевић” од 9.30х до 17.30х. Факултет драмских уметности је званичан партнер ASSITEJ-а Србије у реализацији овог догађаја на основу Меморандума о сарадњи потписаног 2021. године. Главни покровитељи конференције су Министарство културе Републике Србије, Министарство туризма и омладине Републике Србије, Град Београд и Европска унија кроз пројекте „Креативне Европе” „Изградња резилијентног европског културног екосистема за тинејџере: ForesTEEN“ и „Уметност слушања у позоришту за децу и младе – BABEL“.

Део програма приређен је уз подршку Шведског института кроз њихов програм „“Креативна партнерства”“ и у сарадњи са ASSITEJ-ом Шведске. Showcase сесија приређена је уз подршку Француског института кроз њихов програм подршке регионалној сцени извођачких уметности „Театроскоп“.

Учесници конференције ће бити доносиоци одлука, представници међународних организација, практичари, уметници и истраживачи који ће покренути отворен и инклузиван дијалог о позицији уметности и културе за децу и младе, начинима за унапређење приступа уметности и култури за децу и младе и јачање међусекторске сарадње.

Пленарно предавање одржаће др Ирена Ристић, редовна професорка на Катедри за историју и теорију Факултета драмских уметности, психолошкиња и позоришна редитељка „Када сенка буде колективна, хоће ли бити места за моју?“.

Поред тога конференција обухвата панел дискусије:

  • Право деце и младих на културу и уметност: идеал или стварност?
  • Улога културе и уметности за децу у образовању: инклузија и партиципација у развоју нових генерација
  • Културне потребе и право на културу из угла истраживача: Шта подаци говоре? и
  • showcase Значај уметности за децу и младе за заједницу: примери добре праксе. 

Отварање, пленарно предавање и прва два панела ће имати пренос уживо путем интернета како би заинтересоване колеге широм света које се региструју могли да испрате конференцију. Такође снимак ће бити доступан за одложено гледање путем assitejonline.org платформе. Овај део конференције биће приступачан колегама који користе интернационални знаковни језик.

Агенду конференције, са именима свих учесника можете пронаћи у приложеном фајлу. 

За учешће на било ком програму Светској конференцији извођачких уметности за децу и младе у Београду и Новом Саду 2023. године неопходно је да се сви учесници и посетиоци региструју путем званичне платформе ASSITEJ International.

Информације о ценама и врстама котизација налазе се на следећим линковима: https://assitejsrbija.org.rs/registracija/ и https://serbia2023.assitejonline.org.