MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „PRAVO DECE I MLADIH NA KULTURU – 10 GODINA POSLE“ NA FAKULTETU DRAMSKIH UMETNOSTI 20. NOVEMBRA

Srbija će prvi put biti domaćin Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Skup će se pod nazivom “PREKRETNICA” održati od 20. do 24. novembra na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu i obuhvatiti 20 pozorišnih predstava za decu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima dece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umetnosti za decu i mlade, namenjenih kako domaćoj publici, tako i stotinama kolega iz inostranstva.

“Prekretnica” će biti svečano otvorena na Svetski dan deteta 20. novembra, dan kada je doneta Konvencija o pravima deteta 1989. godine, celodnevnom međunarodnom stručnom i naučnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“. Konferencija  će se održati na sceni “Mata Milošević” od 9.30h do 17.30h. Fakultet dramskih umetnosti je zvaničan partner ASSITEJ-a Srbije u realizaciji ovog događaja na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 2021. godine. Glavni pokrovitelji konferencije su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, Grad Beograd i Evropska unija kroz projekte „Kreativne Evrope” „Izgradnja rezilijentnog evropskog kulturnog ekosistema za tinejdžere: ForesTEEN“ i „Umetnost slušanja u pozorištu za decu i mlade – BABEL“.

Deo programa priređen je uz podršku Švedskog instituta kroz njihov program „“Kreativna partnerstva”“ i u saradnji sa ASSITEJ-om Švedske. Showcase sesija priređena je uz podršku Francuskog instituta kroz njihov program podrške regionalnoj sceni izvođačkih umetnosti „Teatroskop“.

Učesnici konferencije će biti donosioci odluka, predstavnici međunarodnih organizacija, praktičari, umetnici i istraživači koji će pokrenuti otvoren i inkluzivan dijalog o poziciji umetnosti i kulture za decu i mlade, načinima za unapređenje pristupa umetnosti i kulturi za decu i mlade i jačanje međusektorske saradnje.

Plenarno predavanje održaće dr Irena Ristić, redovna profesorka na Katedri za istoriju i teoriju Fakulteta dramskih umetnosti, psihološkinja i pozorišna rediteljka „Kada senka bude kolektivna, hoće li biti mesta za moju?“.

Pored toga konferencija obuhvata panel diskusije:

  • Pravo dece i mladih na kulturu i umetnost: ideal ili stvarnost?
  • Uloga kulture i umetnosti za decu u obrazovanju: inkluzija i participacija u razvoju novih generacija
  • Kulturne potrebe i pravo na kulturu iz ugla istraživača: Šta podaci govore? i
  • showcase Značaj umetnosti za decu i mlade za zajednicu: primeri dobre prakse. 

Otvaranje, plenarno predavanje i prva dva panela će imati prenos uživo putem interneta kako bi zainteresovane kolege širom sveta koje se registruju mogli da isprate konferenciju. Takođe snimak će biti dostupan za odloženo gledanje putem assitejonline.org platforme. Ovaj deo konferencije biće pristupačan kolegama koji koriste internacionalni znakovni jezik.

Agendu konferencije, sa imenima svih učesnika možete pronaći u priloženom fajlu. 

Za učešće na bilo kom programu Svetskoj konferenciji izvođačkih umetnosti za decu i mlade u Beogradu i Novom Sadu 2023. godine neophodno je da se svi učesnici i posetioci registruju putem zvanične platforme ASSITEJ International.

Informacije o cenama i vrstama kotizacija nalaze se na sledećim linkovima: https://assitejsrbija.org.rs/registracija/ i https://serbia2023.assitejonline.org.