Ivan Stefanović

Redovni profesor

Biografija

Ivan Stefanović

diplomirani filmski i televizijski reditelj

redovni profesor filmske i televizijske režije

 

            Rođen 22.07.1970. u Beogradu. Filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti upisuje 1991. Radio kao asistent na filmu Gorana Markovića “Tito i ja”. Sa kratkim igranim fimom “Rugalice i ubice” učestvuje na Martovskom festivalu u Beogradu 1994. Sledeće godine zajedno sa dvojicom svojih kolega, S. Golubovićem i D. Zečevićem režira omnibus film “Paket aranžman”. Za svoj deo omnibusa na festivalu u Sopotu 1995. dobija glavnu nagradu za režiju najboljeg filma. 1997. zavšava trogodišnji rad na dokumentarnom filmu o rok grupi Darkwood Dub. Taj film je učestvovao na Martovskom festivalu u Beogradu 1998. god.

Paralelno sa tim radi dokumentarne programe za televiziju, muzičke video spotove i sve vrste namenskih filmova. Diplomira na Fakultetu dramskih umetnosti 1999. godine kao student sa najboljim prosekom iz predmeta filmska režija. Diplomski rad je dokumentarni film o istoriji FDU. Iste godine postaje asistent pripravnik na predmetu filmska režija. Predaje na drugoj godini na FDU na predmetu Filmska režija kao redovan profesor. Filmovi koje je radio učestvovali su na većini domaćih i više festivala u inostranstvu. Serije koje je režirao spadaju u najgledanije domaće serije u poslednjih dvadeset godina.

U periodu od 1999-2004. godine radi emisije i spotove za Anem i televiziju B92. Tokom 2004. režira igranu seriju „Lift“ na RTS-u po scenariju S.Karanovića. A od 2007. režira tv serije „Ono naše što nekad bejaše“ i „Bela lađa“. Najeći uspeh postiže serijom “Cvat lipe na Balkanu“, U januaru 2014 premijerno je prikazan njegov prvi dugometražni igrani film u bioskopima „Kad ljubav zakasni“. Najnovija serija koju je režirao je „Istine i laži“. Od prvog EXIT festivala u Novom Sadu radi kao reditelj televizijskih reklama i promotivnih spotova a od 2005. do 2016. i kao reditelj prenosa koncerta iz glavnog programa festivala. 2017. godine je bio član žirija na "Martovskom festivalu". a 2018. selektor programa za kratki igrani film na istom festivalu.

Trenutno završava montažu epizoda nove serije “Grupa” koja će se emitovati na RTS-u na jesen 2019.

 

 

Filmografija

 

- “Grupa” (2019 RTS) igrana serija

- "Istine i laži" (2018-2019 Tv Prva) igrana serija

- "Sve boje interneta" (2017 RTS) igrana serija

- “Jedne letnje noći“ (2015 Tv Prva) igrana serija

- “Samac u braku”( 2014 TV Prva) igrana serija

- “Kad ljubav zakasni” igrani film (2014 Košutnjak film)

- “Cvat lipe na Balkanu”(2011-2012, RTS) igrana serija

- “Bela lađa” reditelj (2007-2012, RTS) igrana serija

- “Ono naše što nekad bejaše” (2007. RTS) igrana serija

- “Bela ladja” reditelj saradnik (2006-2007, RTS)

- “Stižu dolari” reditelj saradnik (RTS 2005-2006)

- “Lift” (2004. RTS) igrana serija

- “Kad pališ pali bolje” (2004. B92) dokumentarni

- “Mafija ne ubija na uskrs” (2003. B92) dokumentarni

- “Okovani Prometej” (2003. RTS) kratki igrani

- “50 godina Fakulteta dramskih umetnosti” (1998. FDU) dokumetnarni

- “U nedogled” (1998. B92) dokumentarni

- ”150 godina Arhitektonskog fakulteta” (1996.)  dokumentarni

- “Paket aranžman”, omnibus film (1995. FDU-MP) prva priča “Mačo trip”.

- “Rugalice i ubice” (1994. FDU) kratki igrani