Pavle Dinulović

Docent

Biografija

Katedra

Snimanje i dizajn zvuka

 

Predmeti

Dizajn zvuka za video igre

Dizajn zvuka za scenske događaje I-III

Osnove dizajna zvuka za scenske događaje

Dizajn zvuka za onlajn medije

 

Obrazovanje

Fakultet dramskih umetnosti, Katedra za snimanje i dizajn zvuka: diplomirani dramski i audiovizuelni umetnik iz oblasti snimanja i dizajna zvuka (2014)

Fakultet dramskih umetnosti, Katedra za snimanje i dizajn zvuka: master dramski i audiovizuelni umetnik iz oblasti snimanja i dizajna zvuka (2015)

Fakultet dramskih umetnosti, doktorske studije dramskih i audiovizuelnih umetnosti (2015-trenutno)

 

Umetnička odnosno naučno-istraživačka oblast

Snimanje i dizajn zvuka, interaktivne umetnosti – video igre, proširena stvarnost, zvučne instalacije.

 

Umetnički rad

Particle Post – Letters From the Universe, zvučna instalacija (Ars Elektronika, 2019) – koautor.

Stroganj, iskustvo iz oblasti nadstvarnosti (Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU/Laboratorija za scenski dizajn FTN, 2018) – koautor.

Resono, scenski događaj (FDU, 2014) – autor.

Proces ili Šta je stvarno VAŽNO za mene, performativna instalacija (studentska sekcija Nacionalnog nastupa Srbije na PQ 2015) – koautor.

Video igre: Woka Woka (Two Desperados, 2017), Viola’s Quest (Two Desperados, 2018), Pixel Wars (Datcroft Games, 2016), Afterlife (Three Swords Studios, 2019), The Unexpected Adventure (Byte Kinematics, 2020), Tragač / Seek (Istar Project, 2015), StyleCity Dubai (Dubzplay, 2019) – dizajner originalne muzike.

Pogled u nedogled, prostorna i instalacija u virtuelnoj stvarnosti, (Branko Sujić, 2018) – dizajner zvuka.

Nezaboravljeni, eksperimentalna radiofonija (FDU/Radio Beograd, 2013) – autor.

Upornost sećanja, eksperimentalna radiofonija (FDU/Radio Beograd, 2014) – autor.

Srbija Trans, radio drama (FDU/Radio Beograd, 2011) – autor.

A VRoom with a View, iskustvo u virtuelnoj stvarnosti (Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU, 2018) – koautor.

FDU u VR, iskustvo u virtuelnoj stvarnosti (Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU, 2018) – koautor.

U mreži, dokumentarna veb/televizijska serija (Share, 2017) – dizajner zvuka.

Živan pravi pank festival, dokumentarni film (Ognjen Glavonić, 2014) – snimatelj zvuka.

Self (up)bringing: SEE/SAW, umetnička instalacija (studentska sekcija Nacionalnog nastupa Srbije na PQ 2019) – umetnički konsultant.

Zvučna mapa Beograda, interaktivna veb aplikacija (Tačka komunikacije, 2013) – dizajner zvuka.

 

Naučno-istraživački rad

Particle Post – Letters from the Universe: A sound installation through cosmic muons, Međunarodna astronautička konferencija IAC-20, 2020 – koautor.

Zvučni prostor, Zbornik radova FDU br. 26, 2016 – autor.

Virtual studio for mixed-reality content – VISMIC – istraživački projekat (FDU/Crater Studio, 2019-2021) – učešće u projektu.

Budućnost umetničkog obrazovanja i istraživanja pred izazovima digitalnog okruženja, međunarodna konferencija (Univerzitet umetnosti u Beogradu, 2020) – učesnik u sesiji Inovativno korišćenje tehnologija u visokom obrazovanju.

Beldocs 2020, međunarodni filmski festival – učesnik Beldocs Academy programa.

CGA 2019, međunarodna konferencija – predavač na radionici iz oblasti nadstvarnosti (Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU).

 

Članstvo u umetničkim / naučnim organizacijama

SOKOJ

 

 

Rođen je 25. jula 1990. u Beogradu. Osnovne (2014) i master (2015) studije završava na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za snimanje i dizajn zvuka. Trenutno je student završne godine doktorskih umetničkih studija dramskih i audiovizuelnih umetnosti pri FDU, obavljajući 2018. godine deo procesa umetničkog istraživanja u CERN-u, u Ženevi.

Od 2012. godine učestvuje u nastavnom procesu na Katedri za snimanje i dizajn zvuka, prvo u svojstvu demonstratora, potom i asistenta, da bi 2019. godine stekao zvanje docenta na predmetima koji se tiču dizajna zvuka za video igre, oblasti razvoja Katedre u čijem je nastanku direktno učestvovao, kao i dizajna zvuka za scenske događaje. Član je Laboratorije interaktivnih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti, učestvujući u svim njenim projektima od 2017. do danas.

Bio je član autorskog tima Studentske sekcije Nacionalnog nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2015. godine sa radom „Proces ili Šta je stvarno VAŽNO za mene“ nagrađenog Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga PQ 2015. Trostruki je dobitnik nagrade „Neda Depolo“ za kreativni doprinos radio izrazu, koju dodeljuje Radio Beograd 2. Kao član tima Level 8, aprila 2018. dobitnik je prve nagrade na prvom svetskom hakatonu iz oblasti nadstvarnosti (eng. hyperreality), sa radom „Stroganj“.

Septembra 2019. izlaže zvučnu instalaciju pod naslovom Particle Post – Letters from the Universe na Ars Elektronika festivalu u Lincu, zajedno sa umetnicima iz Japana i Austrije, i eksperimentalnim fizičarem iz CERN-a. Koautor je i rada pod naslovom Particle Post – Letters from the Universe: a Sound Installation through Cosmic Muons, na temu upotrebljenog procesa istraživanja tokom realizacije instalacije, objavljenog i predstavljenog u okviru 71. Međunarodnog astronautičkog kongresa 2020.

Kao predstavnik Katedre, FDU, i Laboratorije interaktivnih umetnosti, učestvovao je na mnogobrojnim konferencijama, festivalima, panelima i radnim grupama, u zemlji i inostranstvu. Bio je i predstavnik saradnika na Nastavno-umetničko-naučnom veću FDU od 2016-2019, kao i član Saveta FDU tokom 2019. Od 2018. je sekretar Katedre za snimanje i dizajn zvuka.

Bavi se dizajnom zvuka i originalne muzike za video igre, interaktivne umetnosti, umetničke instalacije, film i televiziju.