VIZUELNI EFEKTI, ANIMACIJA I GEJM ART - KONKURS ZA UPIS STUDENATA

K  O  N  K  U  R  S

FAKULTETA DRAMSKIH UMETNOSTI
(pozorišta, filma, radija i televizije)

Bulevar umetnosti 20, Novi Beograd
telefon: 2135-684, lokal 06
e-mail: fduinfo@fdu.bg.ac.rs
WEB SITE : www.fdu.bg.ac.rs
žiro račun: 840-1612666-05


ZA UPIS STUDENATA U PRVU GODINU OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDIJA I OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDIJA UZ RAD

NA STUDIJSKOM PROGRAMU

VIZUELNI EFEKTI, ANIMACIJA I GEJM ART

U ŠKOLSKOJ 2022/2023. GODINI

 

 

Fakultet dramskih umetnosti upisuje do 20 studenata u prvu godinu osnovnih akademskih studija na studijskom programu Vizuelni efekti, animacija i gejm art za školsku 2022/2023. godinu i to: do 6 studenata koji se finansiraju iz budžeta, do 10 studenata koji se sami finansiraju i do 4 studenta uz rad.

 

 

Studijski program

ukupan broj studenata

broj budžetskih studenata

broj studenata koji se sami finansiraju

broj studenata uz rad

Vizuelni efekti, animacija i gejm art

do 20

do 6

do 10

do 4

 

1. Svi kandidati koji konkurišu za upis polažu ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, kao neophodan uslov za upis. Ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, posebno za svaki studijski program, sadrži: proveru talenta, to jest, neophodnog znanja iz oblasti matičnih i srodnih predmeta; proveru psihičkih i fizičkih sposobnosti, sklonosti i osobina ličnosti neophodnih za bavljenje umetničkim radom, odnosno određenim zanimanjem iz oblasti dramskih umetnosti koje se obrazuju na Fakultetu dramskih umetnosti. Provera se vrši kroz praktične zadatke, usmene ispite, pismene radove, testove i intervjue.

2. U prvu godinu osnovnih akademskih studija može se upisati lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i lice koje nema završeno srednje obrazovanje ako položi posebni dopunski ispit prema programu obrazovanja za srednje škole društveno-jezičkog smera iz predmeta: a) srpski jezik i književnost, b) istorija, v) strani jezik (engleski, francuski, nemački ili ruski) i g) umetnost (likovna i muzička).

3. Redosled kandidata za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata postignutih na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti. Kandidat može osvojiti najviše 100 bodova.

4. Pod opštim uspehom u srednjem obrazovanju, podrazumeva se zbir prosečnih ocena iz svih predmeta u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu. Opšti uspeh u srednjem obrazovanju računa se zaokruživanjem na dve decimale. Po ovom osnovu, kandidat može steći najmanje 8, a najviše 20 bodova.

Rezultat koji kandidat postiže na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti ocenjuje se od 0 do 80 bodova.

5. Pravo na rangiranje na jedinstvenoj rang-listi stiče kandidat koji je položio ispit za proveru sklonosti i sposobnosti. Fakultet utvrđuje redosled kandidata koji su položili ispit za proveru sklonosti i sposobnosti po broju ukupno postignutih bodova i to: student koji se finansira iz budžeta i student koji se sam finansira.

6. Student može biti finansiran iz budžeta ukoliko je rangiran do broja odobrenog za upis kandidata koji se finansiraju iz budžeta, a koji je određen ovim konkursom i ima najmanje 51 bod.

 Kandidat može biti upisan kao student koji se sam finansira, ukoliko se na jedinstvenoj rang-listi nalazi do broja odobrenog za upis samofinansirajućih studenata i koji je određen ovim konkursom, a ima više od 30 bodova.

7. U slučaju da dva kandidata imaju isti broj bodova, prilikom rangiranja prednost će se dati kandidatu koji je stekao veći broj bodova na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti.

8. Fakultet utvrđuje i objavljuje redosled kandidata koji je osnov za upis kandidata u skladu sa opštim odredbama zajedničkog konkursa za upis studenata za školsku 2022/2023.

 

Visina školarine na Fakultetu dramskih umetnosti u školskoj 2022/2023. godini za studente osnovnih akademskih studija koji se sami finansiraju i osnovnih akademskih studija uz rad iznosi 220.000,00 dinara.

Visina školarine za strane državljane iz susednih zemalja (Republike Mađarske, Rumunije, Republike Bugarske, Republike Makedonije, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore) u školskoj 2022/2023. godini na Fakultetu dramskih umetnosti iznosi 330.000,00 dinara.

Visina školarine za strane državljane u školskoj 2022/2023. godini na Fakultetu dramskih umetnosti iznosi 440.000,00 dinara.

 

Kandidat koji smatra da redosled kandidata na jedinstvenoj rang listi nije utvrđen na način predviđen Konkursom, može podneti prigovor Dekanu Fakulteta u roku od 24 sata od objavljivanja Jedinstvene rang liste.

 

Osnovne akademske studije na studijskim programima Fakulteta dramskih umtnosti traju četiri godine (8 semestara, 240 ESPB).

Mogućnost nastavka studija: master akademske studije, a zatim doktorske akademske studije.

 

 

 

 

 

 

RASPORED ISPITA ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI:

  • Vizuelni efekti, animacija i gejm art: od 25. juna 2022. u 10 časova – pismeni test.

 

Svi drugi uslovi konkurisanja za upis biće usklađeni sa opštim odredbama zajedničkog konkursa za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija.

Kandidati su obavezni da na polaganje ispita ponesu ličnu kartu ili pasoš.

Kandidati mogu za konkurs podnositi overene fotokopije dokumenata ili neoverene fotokopije uz originale na uvid, a za upis samo originalna dokumenta.

 

 

PROGRAM PRIJEMNOG ISPITA

STUDIJSKI PROGRAM VIZUELNI EFEKTI, ANIMACIJA I GEJM ART

Kandidati uz prijavu na konkurs prilažu sledeće obavezne radove:

 

  1. Fotomontaža u softveru Photoshop. Rad treba dostaviti u PSD formatu sa najmanje pet slojeva slike i konačan rezultat u JPG formatu. Tema je po izboru, ali kompozicija treba da predstavlja koherentnu realističnu vizuelnu celinu. Tema nije od presudnog značaja.

 

  1. Storibord u 12 sličica o temi po izboru. Rad treba da ima koherentnu i zaokruženu priču predstavljenu u formi crteža kroz 12 kadrova. Rad se predaje u digitalnom JPG formatu. Kvalitet crteža nije od presudnog značaja.

 

  1. Kratak opis ideje za video igru ne dužu od dve A4 stranice. Moguće je priložiti i vizuelni materijal (do tri slike JPG formata) koje dočaravaju ideju igre. Kvalitet priloženog vizuelnog materijala nije od presudnog značaja.

 

Osim obaveznih radova, kandidati mogu da prilože svoje radove u formi Vimeo linka iz oblasti crtanja, fotografije, 3D modelovanja i 3D animacije, 2D animacije, kadrova sa vizuelnim efektima, projekte moušn grafike, projekte modifikacija postojećih igara (Modeli, teksture ili reskin, animacije, primere funkcionisanja posebno pisanih skripti i sl.), i druge radove iz oblasti video igara.

Gore navedene radove predati na USB fleš memoriji uz ostalu dokumentaciju i poslati na vfx.a.ga.fdu@gmail.com a za naslov mejla staviti ime i prezime kandidata.  USB fleš memorija predaje se u koverti na kojoj mora pisati  ime i prezime kandidata.

 

 

Ispit se sastoji iz tri eliminatorna dela:

 

Prvi deo (ŠIRI IZBOR), drugi deo (UŽI IZBOR) i treći deo (NAJUŽI IZBOR)

 

PRVI DEO

 

Program prvog eliminatornog dela: a. Pismeni test

Pismeni testom se proveravaju osnovna znanja iz oblasti animiranog filma, filma, televizije, istorije umetnosti, istorije video igara, informatike, opšte kulture i informisanosti, psihološke i kreativne sposobnosti iz oblasti logičkog razmišljanja, kreativnih rešavanja problema, načina pristupanju problemima. Test se sastoji od 60 pitanja,

 

Kandidati koji tačno odgovore na najmanje 36 pitanja i koji su uredno predali neophodnu dokumentaciju i tražene obavezne radove i zadovoljavaju neophodan prosek iz prethodnih studija mogu da pristupe sledećem delu prijemnog ispita.

 

BODOVANJE

 

U prvom delu kandidat može da ostvari maksimalno 3 boda. Tačan odgovor kandidata na 36-48 pitanja ocenjuje se 1 bodom. Tačan odgovor kandidata na 49-54 pitanja ocenjuje se sa 2 boda. Tačan odgovor kandidata na 55-60 pitanja ocenjuje se sa 3 boda.

Kandidat koji ostvari minimum 1 bod stiče pravo na pristup drugom eliminatornom delu ispita.

 

DRUGI DEO

 

a. Petominutna prezentacija predatih radova, pred komisijom.

 

Prezentaciju doneti na USB memoriji u formi PowerPoint ili Keynote prezentacije.

 

BODOVANJE

 

Kandidat može da ostvari maksimalno 7 bodova. Kandidat koji ostvari najmanje 4 boda

stiče pravo da pristupi trećem eliminatornom delu ispita.

 

TREĆI DEO

 

a. Praktična provera kreativnih sposobnosti

 

b. Intervju – Tokom razgovora ispistuju se sklonosti, sposobnosti, osobine ličnosti i opšta interesovanja kandidata za studijski program.

 

BODOVANJE

 

U trećem krugu kandidat može da ostvari maksimalno 70 bodova.

 

 

SPISAK LITERATURE:

 

ANIMACIJA, VIZUELNI EFEKTI I GEJM ART

 

Obavezna literatura:

 

  1. Richard Williams, „ANIMATORS SURVIVAL KIT: FOURTH EDITION”, USA, 2012
  2. Ian Failes, „Masters of FX” Octopus Publishing Group, Great Britain, 2015.
  3. Jesse Schell, “THE ART OF GAME DESIGN: A BOOK OF LENSES 1ST EDITION”, CRC Press, 2008.
  4. Ranko Munitić, “ESTETIKA ANIMACIJE”, Filmski Centar Srbije, Fakultet Primenjenih Umetnosti, 2007.

 

Kandidati za polaganje ispita za proveru sklonosti i sposobnosti na svim studijskim programima mogu se služiti literaturom u čitaonici biblioteke Fakulteta dramskih umetnosti ― Bulevar umetnosti 20, Novi Beograd, odnosno u biblioteci Jugoslovenske kinoteke ― Knez Mihailova 19, Beograd.

 

Kandidati imaju pristup digitalnim izdanjima literature u Biblioteci Fakulteta dramskih umetnosti.

 

Od kandidata koji pristupaju prijemnom ispitu se očekuje da su upoznati sa istaknutim filmovima, animiranim filmovima i video igrama u poslednjih 40 godina.

 

 

PRIJAVE ZA PRIJEMNE ISPITE

Kandidati podnose prijavu sa potrebnim dokumentima 15. i 16. juna 2022. godine, od 9 do 14 časova u sekretarijatu Fakulteta.

Kandidati podnose:

  • prijavu za konkurs - formular se dobija na FDU na dan predaje dokumenata,
  • fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih,
  • svedočanstva svih razreda srednjeg obrazovanja (overene fotokopije ili neoverene fotokopije uz originale na uvid)
  • diplomu o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu (overenu fotokopiju ili neoverenu fotokopiju uz original na uvid)
  • biografiju,
  • fotografiju - formata dopisne karte (9x13cm),
  • lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju za upis na fakultet (za sve kandidate),
  • radovi na USB fleš memoriji
  • potvrdu o uplati naknade za polaganje ispita za proveru sklonosti u iznosu od  8.000,00 dinara na žiro račun Fakulteta 840-1612666-05, šifra plaćanja 189, model 97, poziv na broj 51-07029799-03,
  • Kandidat koji konkuriše za studiranje uz rad je obavezan da priloži dokaz da je u radnom odnosu (fotokopija ugovora o radu).
  • Ukoliko kandidat nije zaposlen, dužan je da dostavi fotokopiju ugovora o angažovanju koje je imao u proteklih godinu godina u trajanju od najmanje šest meseci ili potvrdu da je član udruženja umetnika ili umetničkih saradnika ili drugi zvanični dokaz o radnom angažovanju.

 

 

RASPORED KONSULTACIJA

Konsultacije će se održati   10. juna 2022. godine u 17 časova u učionici  br. 2

 

 

USLOVI ZA UPIS STRANIH DRŽAVLJANA

Izvod iz Statuta FDU

Član 33.

 


Strani državljanin može se upisati na sve studijske programe koje organizuje Fakultet pod istim uslovima kao i domaći državljanin. 

Strani državljanin može se upisati na studijske programe ako poznaje jezik na kome se izvodi nastava. 

Strani državljanin upisuje se u statusu studenta koji se sam finansira. 

Visinu školarine za strane studente određuje Savet Fakulteta za svaku školsku godinu.

 

DODATNE INFORMACIJE

Kandidati koji se prijave na Konkurs za polaganje ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija, a imaju završenu srednju školu u inostranstvu, dužni su da podnesu zahtev za nostrifikaciju strane srednjoškolske isprave (svedočanstava i diplome) Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ovi kandidati, uz ostala tražena dokumenta za pristupanje polaganju ispita za proveru sklonosti i spisobnosti, dostavljaju i potvrdu koju će dobiti od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije da je započet proces nostrifikacije ili rešenje o obavljenoj nostrifikaciji.

Ovo je link za odgovarajuću stranicu sa potrebnim informacijama o nostrifikaciji:
http://www.mpn.gov.rs/enicnaric-srbija/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/660/FDU_u_boji.jpg