VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME

Povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji, Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom priprema izložbu VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME.

 

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog. Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

 

Centralni događaj obeležavanja ovog značajnog jubileja predstavlja izložba VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME koja će biti svečano otvorena u petak, 24. januara 2020. u 18 sati  u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1. Kroz dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale ova izložba predstaviće istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućiti publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

 

Izložba VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti. Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/137/FDU_izlozba_20x21-page-001.jpg
  • /uploads/attachment/vest/137/FDU__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/137/FDU__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/137/FDU__7___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/137/FDU__9_.JPG