Smernice za studente - mentalno zdravlje tokom COVID-19 pandemije - preporuka psihologa Jelene Vidić i dr Blanke Bogunović, red. prof. FMU

Drage koleginice i kolege, studentkinje i studenti,

Pošto poslednjih nedelja internetom kruži veliki broj poruka i tekstova o pandemiji virusa COVID-19 u kojima se iznose neistine i neprovereni podaci, važno je da znate gde možete da dobijete pouzdane informacije. U nastavku ovog kratkog teksta nalaze se linkovi ka pouzdanim onlajn resursima o pandemiji, preporukama za postupanje sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja i načinima na koje možete dobiti besplatnu psihološku podršku. Sajtovi su na srpskom i engleskom jeziku.

Informacije o korona virusu:

Informacije o korona virusu u Srbiji možete dobiti na posebnom delu sajta Instituta za javno zdravlje Srbije ‘’Dr Milan Jovanović Batut’’ (https://covid19.rs/)

Za informacije o pandemiji na globalnom nivou, kao i o najnovijim saznanjima o samom virusu najbolje je da posetite posebnu sekciju sajta Svetske zdravstvene organizacije (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)

Ukoliko imate dodatna pitanja a želite da informacije dobijete na društvenim mrežama i na srpskom jeziku, preporučujem vam Fejsbuk grupu Nauka, uz napomenu da obavezno čitate i komentare, pošto jedan deo aktivnih članova u postovima stavlja primere netačnih informacija o kojima se zatim u komentarima diskutuje. Naravno, kvalitet diskusije zavisi od samih učesnika, tako da vas opet vraćam na sajt Batuta i WHO kao najrelevantnije izvore.

Korona virus i mentalno zdravlje

Tekst na srpskom jeziku za smernicama za brigu o mentalnom zdravlju tokom pandemije možete da pročitate ovde. Na kraju teksta se nalaze i linkovi ka inicijativama psihologa i psihoterapeuta koji pružaju besplatnu psihološku podršku tokom pandemije.

Tekst na engleskom jeziku o tome kako da se nosite s karantinom i izolacijom možete pročitati ovde.

Hrvatsko udruženje psihologa je objavilo preporuke za roditelje za pružanje podrške deci u periodu zdravstvene krize. Preporuke možete pročitati ovde.

 

Psihološka podrška tokom pandemije

Ministarstvo zdravlja je otvorilo Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške tokom pandemije svim građanima kojima je potreban.

Telefon za psihosocijalnu podršku građanima je: 0800 309 309, kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje: 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063 1751150 (za osobe starije od 18 godina).

Više informacija o ovom obliku podrške možete da pročitate ovde.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/182/large_FDU_sivi.jpg