Međunarodni simpozijum “Žensko liderstvo u muzici”

Na Svetski dan muzike 21. juna 2021. godine na Fakultetu dramskih umetnosti i u onlajn prostoru održaće se međunarodni simpozijum “Žensko liderstvo u muzici” u okviru istoimenog projekta koji podržava Fond za nauku kroz program za izvrsne mlade istraživače PROMIS.

Ovaj simpozijum FDU suorganizuje sa Fakultetom muzičke umetnosti koji je i nosilac dvogodišnjeg projekta. Simpozijum će se održati u Maloj projekcionoj sali, sala br. 44 na Fakultetu dramskih umetnosti od 10 do 19 časova, a svi zainteresovani moći će da je prate i putem onlajn prenosa na Fejsbuk stranici Fakulteta.

Na konferenciji će pored istraživača iz Srbije učestvovati i kolege iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Sjedinjenih američkih država i Australije, a obuhvatiće i jednu doktorantsku sesiju za mlade istraživače. Uvodno, key-note predavanje održaće dr Iva Nenić, docent FMU i rukovodilac projekta “Žensko liderstvo u muzici”.

Programski tim konferencije čine istaknuti profesori i istraživači iz zemlje i inostranstva na čelu sa red. prof. dr. Mirjanom Zakić, šefom Katedre za etnomuzikologiju FMU: dr Iva Nenić, doc., FMU, dr Milena Dragićević Šešić, prof. emerita, FDU, dr Martin Stouks, Kraljevski koledž, London, Velika Britanija, dr Linda Ćimardi, Univerzitet Martin Luter u Hale Vitenbergu, Nemačka, dr Mojca Piškor, Muzička akademija, Univerzitet u Zagrebu, dr Ana Hofman, Institut za kulturalne studije i studije sećanja, Slovenačka akademija nauka i umetnosti, Ljubljana, dr Naila Ceribašić, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i dr Sanja Ranković, vanr. prof., FMU.

Organizacioni tim konferencije vodi Tatjana Nikolić, istraživač pripravnik sa FDU a čine ga još i Ana Petrović, asistent i doktorant, FMU, Dunja Babović, istraživač pripravnik i doktorant, FDU, Borisav Miljković, asistent i doktorant, FMU, Violeta Jokić, doktorant FMU, Branislav Stevanić, doktorant FMU. 

Konferencija ima za cilj da doprinese istraživanjima savremene uloge ženskog muziciranja u tradicionalnim, world music, popularnim i alternativnim muzičkim scenama, sa fokusom na današnje učešće žena u muzičkom stvaralaštvu, izvođaštvu i rukovođenju. S obzirom da moć delovanja, perspektive i nasleđa žena u tradicionalnoj i popularnoj muzici nisu bili prethodno u dovoljnoj meri ispitivani u transžanrovskoj i transdisciplinarnoj perspektivi, važan cilj je i mapiranje istaknutih kao i nedovoljno vidljivih ženskih figura na različitim muzičkim scenama i mrežama.

Izlaganja će težiti i da identifikuju mogućnosti, rodna ograničenja i činove transgresije koji zajedno kreiraju kompleksnu dinamiku ženskog učešća u tradicionalnoj i popularnoj muzici, a u odnosu na promenljivo polje rodnih ideologija.

Kako se muzička scena i rad u muzici ubrzano menjaju na globalnom planu, neophodno je ponuditi kritičku analizu rodnih dimenzija savremenog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, kako bi osvetlilo aktuelno učešće muzičarki i muzičkih profesionalki u različitim scenama i mrežama. Simpozijum teži da podstakne povezivanje ličnih narativa i iskustava sa društvenim institucijama, savremenim debatama o rodu, zahtevima muzičkog tržišta i javnim politikama

Glavne teme simpozijuma su:

  • Moć delovanja žena na muzičkim scenama i mrežama;
  • Transnacionalna i međunarodna saradnja žena u muzici;
  • Međugeneracijska dimenzija ženskih muzičkih praksi i značaj uzora;
  • Muzičko znanje, transfer i održivost;
  • Uloga i vidljivost žena u lokalnim, nacionalnim i regionalnim kulturama.

Dodatno, radovi na simpozijumu diskutovaće raznolikost, pristupačnost i ravnopravnost u muzičkom menadžmentu i umrežavanju, kreativnim industrijama i kulturnim politikama u oblasti muzike; kao i medijsku reprezentaciju, vidljivost, promociju i strategije komunikacije žena u muzičkoj industriji.

Važna dimenzija svih tema koje simpozijum adresira su stilovi i pristupi u ženskom liderstvu i donošenju odluka u muzici, kao i rad i uslovi rada za žene u muzici, posebno u kontekstu različitih kriza.

Uoči konferencije biće objavljena knjiga apstrakata na engleskom jeziku digitalno i u štampi.

Nakon konferencije, biće pripremljen tematski međunarodni zbornik na engleskom jeziku koji će biti objavljen na proleće 2022. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/425/Flim-Logo-02-full-color-01.jpg