In memoriam Petar Marjanović (1934–2020)

U Beogradu je 21. novembra 2020. preminuo Petar Marjanović, redovni profesor u penziji Fakulteta dramskih umetnosti. Odlaskom našeg uvaženog i dragog profesora Marjanovića, srpsko pozoriše izgubilo je dragocenog i pouzdanog istraživača, a naš fakultet kolegu čija se profesionalna biografija odvijala u znaku autentične posvećenosti predavačkom pozivu i radu sa studentima i mlađim kolegama.

Petar Marjanović je diplomirao na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1959), gde je i magistrirao (1966), a potom odbranio doktorsku disertaciju Umetnički razvoj Srpskog narodnog pozorišta od 1861. do 1868. godine (1973).

Od 1969. do 1975. bio je dramaturg Srpskog narodnog pozorišta. Kao univerzitetski predavač počeo je da radi 1975. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je od 1985. bio u zvanju redovnog profesora (Istorija jugoslovenske drame i pozorišta). Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu radio je od 1992, gde je na osnovnim studijama predavao Istoriju jugoslovenskog pozorišta i drame, a na magistarskim studijama Uvod u teatrologiju. I posle penzionisanja 2001. godine, bio je aktivan kao gost-profesor na oba fakulteta na kojima je prethodno radio, nastavljajući da predaje Uvod u teatrologiju na Fakultetu dramskih umetnosti i Istoriju jugoslovenske drame i pozorišta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 Na Fakultetu dramskih umetnosti bio je glavni nosilac naučnog projekta ,,Teatrološka i filmološka istraživanja“, šef Katedre za teoriju i istoriju, kao i prvi glavni urednik Zbornika radova Fakulteta dramskih umetnosti, tokom prve dve godine (1997, 1998). Bio je mentor deset odbranjenih magistarskih teza na FDU i mentor dve odbranjene doktorske disertacije (u Beogradu i Novom Sadu).

Marjanović je objavio deset knjiga iz oblasti pozorišne umetnosti. Bio je odgovorni urednik časopisa Scena (Sterijino pozorje) od 1970 do 1974, a glavni urednik punih petnaest godina (1975–1990). Od 1980. do 1982. pisao je pozorišnu kritiku za list Politika. Autor je pet dramatizacija, kao i velikog broja tekstova objavljenih u listovima i časopisima u zemlji i inostranstvu. Pored ostalog, dobio je četiri Sterijine nagrade (tri u oblasti teatrologije (1998, 2001, 2011) i nagradu za naročite zasluge za unapređenje jugoslovenske pozorišne umetnosti i kulture (1991)). Veliku plaketu Univerziteta umetnosti u Beogradu (2003) i Nagradu za životno delo ,,Lovorov venac“ (2005) koju dodeljuje Pozorišni muzej Vojvodine.

Profesor Marjanović je ostavio neizbrisiv trag u akademskom svetu. Studenti su voleli njegova predavanja između ostalog i zbog jasnog verbalnog izraza, a koji je za njega bio neodvojiv od elementarnog intelektualnog poštenja. Istovremeno, takav je bio i njegov stil pisanja o pozorištu: pregledan, sistematičan, akribičan, argumentovan, uravnotežen u stavovima i vrednovanju. Rad sa studentima doživljavao je kao vrednost koju ničim ne treba relativizovati.   Takvo shvatanje predavačkog poziva – a bio je istovremeno ozbiljan i duhovit profesor, jedno nije smetalo drugom – upotpunjuje ne samo iskrena privrženost brojnim generacijama studenata, nego i odnos prema mlađim kolegama na fakultetu kojima je i sâm nekada bio profesor.  

Fakultet dramskih umetnosti čuvaće uspomenu na profesora Petra Marjanovića.

Vreme i mesto komemoracije biće zakazano naknadno, u skladu s epidemiološkim uslovima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/323/large_pera-marjanovic.jpg