Saopštenje Studentskog parlamenta FDU-a povodom izjave bivše studentkinje FDU-a i glumice Milene Radulović

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti pruža potpunu podršku Mileni Radulović, koja je u broju Blica za 16. januar 2021. godine iznela ispovest o zlostavljanju i seksualnom nasilju koje je nad njom i nad drugim devojčicama godinama sprovodio Miroslav Mika Aleksić, vlasnik i učitelj privatne škole glume. Podržavamo i saosećamo se sa svim devojkama koje su pretrpele seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje i beskompromisno stojimo uz njih u njihovoj hrabroj borbi za pravdu.

Smatramo da je čin silovanja i svakog drugog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja potpuno neprihvatljiv u svakom smislu. Kada je reč o institucijama kao što je ova, najbitnije je da u nju imamo poverenje. Očekujemo i zahtevamo da ovakav zločin - psihičko i seksualno zlostavljanje, silovanje i zloupotreba položaja budu najoštrije kažnjeni.

Želimo da damo do znanja svim devojkama koje su proživele ovakvo iskustvo da svi članovi studentskog parlamenta žele da pomognu i pruže podršku, uz garanciju naše apsolutne diskretnosti, te da nam se slobodno obrate. Znamo koliko je teško izaći u javnost i svedočiti o ovakvom nasilju kada su u pitanju ugledne ličnosti koje su nam pritom bile i važne mentorske figure u koje smo mi, naši roditelji i okolina imali poverenje. Zato se divimo snazi, hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović i svih drugih devojaka i žena koje su istupile u ovoj borbi i zahvaljujemo im se što su to  učinile za bezbednost sve druge dece. Ova borba je veća od svih nas, predstavlja vid pravde i daje primer svima.

 

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu

17. 1. 2021. god.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/354/large_FDU_u_boji.jpg