Fond za nauku Republike Srbije podržao naučnoistraživački projekat EPICA

Projekat Empowering Participation in Culutre and Architecture: Activating Public Resources for and with Local Community čiji je nosilac Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i čiji je rukovodilac dr Nina Mihaljinac, docentkinja Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, podržan je sredstvima Fonda za nauku Republike Srbije.

Osnovna ideja projekta EPICA glasi da je neophodno osnažiti koncept participacije, kako u teoriji, tako i u praksi, ukoliko želimo da učinimo posvećen korak ka razvoju demokratskog i održivog društva i unapređenju kvaliteta života ljudske zajednice. Projekat će ponuditi 1) inovativne i sistemske, empirijski testirane modele i alate za participaciju u kulturi, arhitekturi i urbanom planiranju; 2) relevantne preporuke za javne politike; 3) okvir za novu transdisciplinarnu teoriju participacije, i 4) nove metodološke pristupe istraživanju participacije. Sve aktivnosti doprineće lokalnom ekonomskom i kulturnom razvoju, društvenoj inkluziji i zaštiti životne sredine.

Ključni rezultati projekta biće: 15 naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima, jedna međunarodna naučna konferencija u Novom Sadu, jedna monografija i jedan vodič za implementaciju participativnih praksi u kulturi i arhitekturi na srpskom i engleskom, pojmovnik i mapa participacije u Srbiji, učešće na 11 međunarodnih naučnih konferencija, kao i formiranje EPICA laboratorije pri FDU.

Konzorcijum projekta EPICA čini pet partnera: Fakultet dramskih umetnosti (tim profesora u polju kulturne politike i menadžmenta i studija kreativnosti: dr Nina Mihaljinac, dr Irena Ristić, red.prof, Tatjana Nikolić, istraživač-saradnik i dr Milena Dragićević Šešić, profesorka emerita); Arhitektonski fakultet (tim profesora u oblasti urbanog planiranja i teorije arhitekture: dr Marija Maruna, red.prof, dr Danijela Milovanović Rodić, docent i Petar Cigić, asistent);  Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (dr Bojana Matejić, docentkinja u oblasti teorije umetnosti); Ekonomski institut (dr Milica Kočović de Santo, naučna saradnica u oblasti ekonomije) i Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada (tim profesora u polju menadžmenta kulturne baštine i turizma, dr Goran Tomka, vanredni profesor i dr Višnja Kisić, docent). U projekat će biti uključeni i doktoranti partnerskih institucija, dok će na pozicijama koordinatora za međunarodne aktivnosti i asistenta rukovodica projekta raditi dr Ksenija Božović Marković, naučna saradnica Instituta FDU i doktorant Milan Đorđević, istraživač-saradnik.

Prvi, najveći i najkompleksniji konkurs Fonda za nauku Republike Srbije pod nazivom „Ideje“ otvoren je 2020. godine, i na njega je prijavljeno 917 projekata naučnih institucija iz Srbije iz svih oblasti (od čega 208 u polju društvenohumanističkih nauka). Konkurs je podrazumevao tri kruga evaluacije: 1) administrativnu proveru, 2) međunarodnu evaluaciju pisanog predloga projekta tročlane komisije i 3) usmenu prezentaciju projekta pred drugim timom međunarodnih eksperata. Finalno je podržano 105 projekata, od čega 24 u polju društvenohumanističkih nauka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/541/Program_IDEJE-1.jpg