Uz uvođenje gejminga u akademske klupe FDU proslavio 74. rođendan


Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu proslavio je 74. rođendan, uz ovogodišnju novost da je na toj ustanovi akreditovan novi studijski program Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Na FDU ističu da su za akreditaciju dobili podršku kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, i Ministarstva prosvete. Novi studijski program osmišljen je kao četvorogodišnji, sa obimom od 240 ESP  bodova. U okviru njega obrazovaće studente za stvaranje u oblasti animacije, vizuelnih efekata, video igara i interaktivnih medija. To je samo jedan od povoda za pohvale koje im je, prisustvujući jučerašnjoj proslavi, uputio i Branko Ružić, ministar prosvete, naglasivši da je FDU izgradio zavidan međunarodni ugled, o čemu svedoče i brojna priznanja sa mnogih smotri studentskog, ali i profesionalnog stvaralaštva.

- U toku 74 godine postojanja ova renomirana visokoškolska ustanova doprinosila je ugledu najpre jugoslovenskog, a potom i srpskog pozorišta, filma, radija i televizije, stvarajući značajna imena koja su obeležila našu dramsku umetnost, medije i kulturu. Ministarstvo će, kao i do sada, nastaviti da joj pruža podršku. Strategijom pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2027. godine oblast kreativnih industrija identifikovana kao jedan od četiri ključna prioriteta za brži ekonomski razvoj naše zemlje, zasnovan na znanju i inovacijama - naglasio je ministar, kome su predstavnici FDU uručili zahvalnicu.

Ocenio je kao važno to što FDU, uvođenjem novog smera, prati kretanja u visoko-tehnološkoj industriji, zahteve tržišta i interesovanje studenata.

 

Foto: Ministarstvo prosvete

Slike

  • /uploads/attachment/vest/772/677z381_cccccc.jpg