TALENTS SARAJEVO 2024 - POZIV ZA PRIJAVE

Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na osamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod naslovom "ART/FICIAL". 

Talents Sarajevo će se održati od 17. do 22. augusta, u okviru 30. Sarajevo Film Festivala. Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine. Link sa više informacija - https://www.sff.ba/novost/12174/otvoren-poziv-za-prijave-na-talents-sarajevo-2024 Rok za prijave je 8. mart 2024.

ART/FICIAL želi dovesti u pitanje tu apokaliptičnu naraciju u domeni odnosa između AI i filma. U veštačkoj inteligenciji, umesto neprijatelja kreativnosti, vidimo tehnološku prekretnicu koja će film preoblikovati, ne uništiti. Kao i sva prethodna tehnološka dostignuća, veštačka inteligencija će imati i pozitivne i negativne posledice, a prvi korak u suočavanju s njima jeste njena demistifikacija: AI je alat čiji efekti zavise od ljudi koji ga koriste.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1090/Talents_Sarajevo_2024.png