LAB FDU učestvuje u globalnoj inicijativi Climate Change Theatre Action

Od 3. do 5. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti održaće se festival ,,Pozorište čuda’’ u organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU, koji se realizuje uz podršku Kreativne Evrope, Ministarstva kulture RS i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.
Osnovno polazište festivala predstavlja spoj umetnosti i nauke kroz niz različitih, inovativnih pozorišnih formata, gde se, uz njihovo zajedničko delovanje, na kreativan i drugačiji način, ukazuje na goruće svetske teme kao što su klimatska kriza i ekološki problemi.

Poslednjeg dana festivala, 5.11. u 20 časova, publika će imati priliku da prisustvuje scenskom izvođenju ,,Neću više, mama!’’, koje je u svoj program uvrstila globalna inicijativa Climate Change Theatre Action. Scensko izvevođenje, u režiji Ive Olujić, predstaviće sedam tekstova koji na različite načine tretiraju temu klimatskih promena.

Climate Change Theatre Action je projekat koji podržava, ali i bijenalno prikazuje različite izvođačke prakse umetnika i organizacija širom sveta koji se bave temom klimatske krize, sa željom da kroz umetnost ukaže na ove probleme, ali i podstakne ukupnu zajednicu da promišlja, ali pre svega deluje po tom pitanju. Najavu scenske izvedbe ,,Neću više, mama!’’ možete pogledati ovde.

Odmah nakon ovog događaja, održaće se tribina ,,Dajmo sebi šansu – mladi i klimatske promene’’ koja će se baviti temom klimatskog aktivizma kod mladih. Sa učesnicima tribine razgovaraće se o podsticanju mladih da se informišu i učestvuju u borbi protiv zagadjenja i klimatskih promena.
Stvarajući poligon za razgovore o temi klimatskih promena koja se tiče svih nas, Festival „Pozorište čuda“ želi da podstakne dijalog na ovu temu, podstakne mlade na razgovor, te ukaže na značaj individualne uloge u borbi protiv klimatske krize. Vreme za akciju je sad!

Svi programi u okviru festivala su besplatni, a kako biste obezbedili svoje mestousled ograničenih kapaciteta, prijavite se putem linka: https://cutt.ly/8RrqaXg

Festival se organizuje u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach and Understand Science), koji se realizuje zajedno sa partnerima iz Italije, Bugarske i Belgije.

Za više informacija posetite Fejsbuk i Instagram stranicu Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/511/unnamed.jpeg